Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Ξεκινάμε με την εικόνα που έδινε η μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αθήνας από τα δυτικά. Η είσοδος του πελασγικού τείχους που ως σήμερα διακρίνεται κοντά στα Προπύλαια, το ανάκτορο που βρισκόταν στη θέση του μεταγενέστερου Ερεχθείου και στο βάθος διακρίνεται ο Υμηττός. Ακολουθεί η θέα από τα νότια, το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Θέατρο του Διονύσου:η νότια πλευρά του ιερού βράχου δέχτηκε επιχώσεις αργότερα, για να οικοδομηθεί εκεί ο Παρθενώνας.
Ακολουθεί άποψη από τα ανατολικά: διακρίνεται ο κεντρικός δρόμος του ανακτόρου και γύρω βοηθητικά κτήρια:
Ακολουθεί κάτοψη της Αθήνας, όπως περιβαλλόταν από τα τείχη του Πεισίστρατου.Το ανοιχτόχρωμο τρίγωνο πάνω αριστερά είναι η θέση της Αγοράς.
Ακολουθεί άποψη της Ακρόπολης από τα δυτικά, όπου διακρίνεται το εννεάπυλον τείχος:
Βλέπουμε, παρακάτω, τον Παρθενώνα υπό κατασκευήν. Στο πλάι του διακρίνεται ο αρχαίος "νεώς"(ναός). Πάνω, δεξιά, στο βάθος, διακρίνεται η Αγορά:
Ακολουθούν τα αρχαϊκά Προπύλαια. Αριστερά, ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης με τον βωμό του.
Το τετράγωνο οικοδόμημα που ακολουθεί βρισκόταν στην αρχαία αθηναϊκή αγορά και ονομαζόταν Βουλευτήριο.
Το Βουλευτήριο είχε αμφιθέατρο στο εσωτερικό του. Εκεί συνεδρίαζαν οι βουλευτές που εκλέγονταν για τις υποθέσεις της Αθήνας.
Ακολουθεί ο Παρθενώνας, από τα δυτικά και μετά από τα νότια:
Ακολουθούν τα Προπύλαια από τα νοτιοδυτικά. Πίσω δεξιά διακρίνεται το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου (έργο του γλύπτη Φειδία):
Ακολουθεί το Ερεχθείο από τα δυτικά. Δεξιά φαίνονται οι Καρυάτιδες:
Η νότια πλαγιά της Ακρόπολης. Δεξιά, το μεγάλο τετράγωνο κτήριο είναι το Ωδείο του Περικλή. Στο κέντρο δεσπόζουν το Ιερό και το Θέατρο του Διονύσου. Αριστερά του θεάτρου φαίνονται οι στοές του Ασκληπιείου.
Άποψη της σκηνής του Θεάτρου του Διονύσου:
Το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης είναι η Αγορά. Η Αγορά οικοδομήθηκε μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα π.Χ:
Στην πανοραμική εικόνα της αγοράς που ακολουθεί φαίνονται αριθμημένα: με 1 η Βασίλειος Στοά, με 2 η Στοά του Ελευθερέως Διός, με 3 ο ναός του Ηφαίστου (σημερινό Θησείον), με 4 το Νέο Βουλευτήριο, με 5 η Θόλος, με 6 το Παλαιό Βουλευτήριο, με 7 το Αιακειον , με 8 η Νότια Στοά, με 9 η αρχαϊκή κρήνη Εννεάκρουνος, με 10 το Νομισματοκοπείον, με 11 ο Περίβολος και με 12 η Ποικίλη (ή Πεισιανάκτειος) Στοά όπου ο Ζήνων ο Κιτιεύς ίδρυσε τη στωϊκή σχολή της Φιλοσοφίας:
Ακολουθεί άποψη από τη νοτιοδυτική πλευρά της Αγοράς: αριστερά, το κυκλικό οικοδόμημα είναι η Θόλος, δηλαδή το εντευκτήριο των βουλευτών. Δίπλα της βρίσκονται τα δύο βουλευτήρια, το Παλαιό και το Νεώτερο. Πίσω φαίνεται ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο):
Άποψη της Αγοράς τον 4ο αιώνα π.Χ: το 1 είναι ένα τετράγωνο περίστυλο οικοδόμημα, το 2 είναι ο Ναός του Πατρώιου Απόλλωνα, το 3 είναι το Μνημείο των Επωνύμων Ηρώων και το 4 είναι η νοτιοδυτική κρήνη:
Ακολουθεί πανοραμική άποψη της Ακρόπολης των Ελληνιστικών Χρόνων, από την πλευρά της νότιας κλιτύος της. Σε πρώτο επίπεδο βλέπουμε τη Στοά του Ευμένους , ακολουθεί το μικρό ναόμορφο χορηγικό μνημείο του Νικία και τρίτο πίσω έρχεται το Θέατρο του Διονύσου:
Στην ελληνιστική εποχή στην Αρχαία Αγορά προστίθενται: 1 η Στοά του Αττάλου, 2 η Μέση Στοά, 3 η Νότια Στοά, 7 το Μητρώον, 9 το Οπλοστάσιον, 10 ο Ναός του Απόλλωνος Πατρώιου και του Διός και 12 η Βασίλειος Στοά:
Γενική άποψη της Ακρόπολης με το Θέατρο του Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειον) στη ρωμαϊκή εποχή. Το κλειστό Ηρώδειο μπορούσε να στεγάσει έως και 5000 θεατές:
Ακολουθεί άποψη της Πύλης του Αδριανού από τα δυτικά. Πίσω διακρίνεται ο Ναός του Ολυμπίου Διός, και στο βάθος αριστερά το ρωμαϊκό Βαλανείον:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Máquinas Locas ("Τρελές μηχανές") του Έντσο Τραβέρσο

Οι σιδηρόδρομοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη Μεξικάνικη Επανάσταση, δοκιμάζοντας για μια φορά ακόμα την ιστορική σχέση ανάμεσα στις μη...