Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Α. Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, του αποφοίτου μας Γιώργου Τόλη

Διπλωματία ονομάζεται η τέχνη και πρακτική της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων ομάδων ή κρατών. Συνήθως αναφέρεται στην διεθνή διπλωματία, τη διεξαγωγή δηλαδή διεθνών σχέσεων μέσω της αλληλεπίδρασης επαγγελματιών διπλωματών. Στην αρχαία Ελλάδα η διπλωματία χρησιμοποιούταν στο εμπόριο, στην πολιτική και τον πόλεμο.
Οι διπλωμάτες στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι πρόξενοι. Πρόξενος ονομάζεται ένας επίσημος εκπρόσωπος ενός κράτους που δραστηριοποιείται σε μια ξένη χώρα, και σκοπό του έχει την εξυπηρέτηση και την προστασία των συμπατριωτών του, καθώς επίσης και την ενίσχυση του εμπορίου και της φιλίας μεταξύ των δυο λαών. Παρότι δεν ήταν υποχρεοτικό να ήταν ένας πρόξενος διπλωμάτης, στην πράξη ήταν σύνηθες.
Οι αρμοδιότητες των προξένων ήταν: 1. Η διπλωματική προστασία των υπηκόων που εκπροσωπούσαν 2. Δικαστικές αρμοδιότητες, όπως και επίλυση ναυτικών και εμπορικώνδιαφορών κατά τη διάρκεια πολέμου 3. Η παροχή πληροφοριών οικονομικής φύσης στις κυβερνήσεις των κρατών τους.
Επίσης, εκτός από τους πρόξενους υπήρχαν και οι πρέσβεις, οι οποίοι ήταν οι ανώτεροι διπλωματικόι αντιπρόσωποι μιας χώρας σε άλλη χώρα, είτε σε έναν διεθνή οργανισμό ως ο μόνιμοι-εκπρόσωποι της δικιάς τους ή ξένης κυβέρνησης και διορίζονται για μία ειδική και συχνά προσωρινή διπλωματική εργασία. Οι δουλειές του πρέσβη και του πρόξενου δεν πρέπει να συγχέονται. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μόνο ένας πρέσβης που δραστηριοποιείται σε μια ξένη χώρα, συνήθως στην προτεύουσα, αλλά μπορούν να υπάρχουν πολλοί πρόξενοι, που συνήθως δραστηριοποιούνται σε διάφορες μεγάλες πόλεις.
Στον πόλεμο, όπως βλέπουμε και στον Θουκυδίδη, οι διπλωμάτες αυτοί προσπαθούν να ξεγελάσουν τους αντιπάλους τους με διπλωμστικές συμφωνίες που συμφέρουν μεν για τους αντίπαλους, αλλά φέρνουν δε τους εαυτούς τους πιο κοντά στην νίκη. Παραδείγματα αυτής της μεθόδου είναι η συνέλευση των ολιγαρχικών στην Κέρκυρα, όπου οι ολιγαρχικοί παρακίνησαν τους πολίτες της Κέρκυρας να κάνουν μια δημοκρατική συνέλευση, αλλά τους ανάγκασαν να επικυρώσουν την απόφαση των ολιγαρχικών αρχιγών, και η συμφωνία του Νικόστρατου με τους διμοκρατικούς, που του είπαν να αφήσει πέντε πλοία απο τα δικά του και θα του δώσουν και αυτοί ίσω αριθμό επανδρομένων πλοίων με σκοπό να μην γίνει κάποια εχθρική κίνηση από τους ολιγαρχικούς, αλλά οι δημοκρατικοί ήθελαν να ξεφορτοθούν τους ολιγαρχικούς βάζοντας τους στα πλοία που θα έδιναν στον Νικόστρατο. Στην ουσία, οι διπλωμάτες στην αρχαία Ελλάδα είχαν σκοπό τις καλές σχέσεις μεταξύ των πόλεων κρατών και η προσπάθεια να βοηθήσουν στις διπλωματικές σχέσεις σε περίοδο πολέμου, έτσι ώστε να οδηγήσουν την πόλη-κράτος τους στην νίκη.
ΠΗΓΕΣ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B2%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Máquinas Locas ("Τρελές μηχανές") του Έντσο Τραβέρσο

Οι σιδηρόδρομοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη Μεξικάνικη Επανάσταση, δοκιμάζοντας για μια φορά ακόμα την ιστορική σχέση ανάμεσα στις μη...