Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ (εργασία του Τάσου Πιταράκη)

Οι Άραβες, με αφετηρία ένα μέρος της τωρινής Σαουδικής Αραβίας, ίδρυσαν μια τεράστια αυτοκρατορία που φυσικά ολοκληρώθηκε με την πάροδο των χρόνων.
Η Αραβική εξάπλωση άρχισε με την κατάληψη της Δαμασκού και στη συνέχεια της Ιερουσαλήμ. Ακολούθησε η κατάληψη της Αιγύπτου.
Τα αραβικά φύλα επεκτάθηκαν ταυτοχρόνως δυτικά, στη βορειοανατολική Αφρική, φτάνοντας μέχρι και την Τρίπολη.
Στα βόρεια κατέλαβαν την Περσία και την Μεσοποταμία κι έφτασαν για αρχή μέχρι τα νοτιοδυτικά παράλια της Κασπίας Θάλασσας.
Στην Ανατολή έφτασαν πέρα από τον Περσικό Κόλπο (σημερινό Αραβικό Κόλπο).
Αργότερα, άρχισαν να εισβάλλουν στα δυτικά και διαμέσου της ήδη κατεκτημένης Τρίπολης κατάφεραν να εισβάλλουν στα εδάφη της τωρινής Αλγερίας και του Μαρόκου.
Η επικράτησή τους έφτασε μέχρι και την Ιβηρική Χερσόνησο, την οποία και κατέκτησαν.
Παράλληλα, έκαναν επιδρομές στην Κιλικία την οποία και κυρίευσαν. Η περιοχή όπου κινήθηκαν βρίσκεται λίγο δυτικότερα της Αντιόχειας. Στη συνέχεια κατέκτησαν και την Κρήτη.
Το 732 όμως ανακόπτεται η πορεία των Αράβων στην Ευρώπη με την ήττα τους στο Πουαντιέ της Γαλλίας η οποία ονομάστηκε Μάχη των Εθνών.
Έπειτα από αυτά οι Άραβες δεν επεκτάθηκαν ιδιαίτερα. Κατέλαβαν την Μάλτα και ύστερα τις Συρακούσες της Σικελίας, ενώ οι τελικές κατακτήσεις τους έγιναν σε εδάφη της Ελλάδας όπως είναι η Θεσσαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Máquinas Locas ("Τρελές μηχανές") του Έντσο Τραβέρσο

Οι σιδηρόδρομοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη Μεξικάνικη Επανάσταση, δοκιμάζοντας για μια φορά ακόμα την ιστορική σχέση ανάμεσα στις μη...