Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ

Την προϊστορική περίοδο της Ανατολίας (Μικράς Ασίας) διαδέχτηκε η Εποχή του Χαλκού και η Πρώϊμη Εποχή του Σιδήρου. Στη φωτογραφία βλέπουμε την ανασκαφή του Γκιουμπεκλί Τεπέ, στην Τουρκία:
Στην εποχή του Χαλκού άκμασε η μεταλλουργία, που έφτασε στην Ανατολία από τον υπερκαυκάσιο πολιτισμό των Κουρα-Αράξων, του τέλους της 4ης χιλιετίας π.Χ. Η Ανατολία παρέμεινε στην προϊστορική περίοδο έως την εποχή όπου κυριάρχησαν οι Ακκάδιοι, υπό τον άρχοντα Σαργκόν τον Πρώτο, τον 24ο αιώνα π.Χ. Ο κύριος τομέας της παραγωγής της περιοχής ήταν η εξαγωγή υφασμάτων και χάλκινων κοσμημάτων, ενώ ο σίδηρος δεν έχει εμφανιστεί. Κάποια εμπόλεμη σύρραξη κόστισε σε ανθρώπινες ζωές και επηρέασε αρνητικά το εμπόριο, γεγονός που οδήγησε στην παρακμή του Ακκαδικού πολιτισμού γύρω στο 2150 προ Χριστού.
Η παραπάνω αναπαράσταση ταύρου προέρχεται από το Κατάλ Χουγιούκ και χρονολογείται στην 6η χιλιετία π.Χ. Ίχνη σφηνοειδούς γραφής και άλλες μαρτυρίες συγκλίνουν στην άποψη ότι υπήρξε εμπόριο με τους Ασσυρίους. Στην Ανατολία κυριάρχησε ο πολιτισμός των Χετταίων (ή Χιττιτών) κατά τον 14ο αιώνα προ Χριστού.
Ο φρυγικός πολιτισμός εισέβαλε στη ζωή της Ανατολίας κατά τον 12ο αιώνα π.Χ.
Ο Λυδικός πολιτισμός ξεκινά το 1300 προ Χριστού και έρχεται σε επαφή με τις ελληνόφωνες περιοχές (και κουλτούρες) της παράκτιας περιοχής, όπως αυτήν της Σμύρνης, της Κολοφώνας και της Εφέσου. Μια σειρά επιθέσεων εκ μέρους των Ελλήνων τον οδήγησε στο τέλος του. Ο μυθικός βασιλιάς της Λυδίας Γύγης έμεινε στην Ιστορία για τα πλούτη του. Η περιοχή έπεσε στα χέρια των Περσών το 546 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Máquinas Locas ("Τρελές μηχανές") του Έντσο Τραβέρσο

Οι σιδηρόδρομοι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη Μεξικάνικη Επανάσταση, δοκιμάζοντας για μια φορά ακόμα την ιστορική σχέση ανάμεσα στις μη...